Prezentare romaneasca a lui engAGE

engAGE (Gestionarea declinului cognitiv folosind terapie prin teatru, inteligență artificială și intervenții bazate pe roboți sociali)

Proiectul European Active Assisted Living (AAL) engAGE coordonat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) va fi implementat pe durata a 30 luni (Decembrie 2021 – Mai 2024) si are un buget total de aproximativ 2 milioane de Euro. Pe lângă partenerii din Norvegia (Tellu AS si Karde AS), Elveția (Spitalul Universitar din Geneva) si Italia (IRCCS INRCA), din consortiu face parte si compania IRIS Robotics (IRIS) din Romania. 

In cadrul UTCN, proiectul va fi implementat de un grup de cercetători din cadrul Laboratorului de Cercetare în Sisteme Distribuite (DSRL) din Departamentul de Calculatoare, Facultatea de Automatică și Calculatoare. Fondat în urmă cu peste 15 ani, laboratorul desfășoară activități de cercetare în mai multe domenii conectate cu sistemele distribuite, cum ar fi inteligența ambientală, blockchain, rețele de energie inteligente, învățarea automată și optimizare multidisciplinară. 

illustration engAGE servicesConsiderat inițial un efect normal al îmbătrânirii, deficitul cognitiv minor este un sindrom care afectează persoanele în vârstă (nu numai) și provoacă tulburări de memorie si concentrare reprezentând un risc semnificativ de dementa.

Stabilirea rapida a unui diagnostic precum si gestionarea efectelor negative este foarte importanta. In acest context tehnologii inovative de monitorizare, analiza si intervenție ar putea fi utilizate pentru a sprijinii funcția cognitiva si a asista persoanele in vârsta într-o manieră personalizată, luând în considerare nevoile, preferințele și dorințele lor. 

Obiectivul proiectului engAGE este de a încetini declinul cognitiv si a îmbunătății abilitățile mentale ale persoanelor in vârsta cu deficiențe cognitive ușoare prin furnizarea de servicii inovative care urmăresc: (1) monitorizarea non-invaziva a capacității de a desfășura activități de zi cu zi și a stării emoționale folosind senzori, (2) detectarea declinului cognitiv utilizând tehnici de învățare automată și (3) intervenția personalizata utilizând roboți sociali pentru stimularea funcției cognitive. Intervențiile vor presupune implicarea persoanelor în vârstă (și a îngrijitorilor) în terapii inovative ce utilizează activități teatrale, povestiri si împărtășirea unor narațiuni referitoare la evenimente trăite sau amintiri, dialogând și interacționând in mod direct cu robotul. Aceste terapii pot îmbunătăți calitatea vieții, permițând persoanelor în vârstă să-și păstreze identitatea, să reducă stresul si pierderile de memorie si totodată sa îmbunătățească  comunicarea si incluziunea sociala.

Pentru a aduce pe piață o astfel de soluție, va fi utilizata o metodologie de implementare ce presupune implicarea a peste 200 de utilizatori finali (persoane în vârstă cu deficiențe cognitive minore, îngrijitori, asistenți sociali, medici, etc.) in procesul de cercetare dezvoltare. Evaluarea soluției dezvoltate va fi realizata in trei tari: Elveția - Spitalul Universitar din Geneva, Norvegia - Karde AS din Oslo și Italia - Institutul Național pentru Îngrijirea Persoanelor Vârstnice din Ancona.

Contact

Coordonator proiect - UTCN
Prof. Dr. Ing. Ionut Anghel
Contact
+40 264 202 352    

 

Partener proiect - IRIS 
Ioana Dasca 
Contact
+40 738 435 679